Ring meg
Logo PwCLogo PwCLogo PwC

Vil du jobbe i offentlig sektor og bidra til konkurransedyktig næringsliv?

30/3/2021

Å levere gode samfunnsnyttige tjenester i offentlig og privat sektor er driveren hos konsulentene i PwC Consulting. Er du like nysgjerrig og engasjert som de og vil bli med å gjøre samfunnet litt bedre, da bør du lese videre!

I 25 år har Roger Mortensen jobbet med omstilling i offentlig sektor hos PwC. Det er nesten som å trene seg opp til et langløp. For endring i offentlig sektor er ikke som å løpe hundremeteren – det tar tid.


– Det å drive med omstilling i offentlig sektor er et maraton, og det krever kondis. I store organisasjoner er det komplekse problemer og formål som skal innfris. Man må være innstilt på å løpe maraton og ikke hundremeteren, sier Roger engasjert. 


Dette er historien om en som er levende engasjert og opptatt av at samfunnet skal bli litt bedre, og som nå ser etter flere konsulenter til teamet i PwC Consulting – hvor du jobber i tverrfaglie team som løser komplekse utfordringer sammen med solide og spennende kunder innen offentlig sektor. 


– Innkjøp og anskaffelser i offentlig sektor har to viktige formål. Det ene er at vi skal få mest mulig offentlige tjenester ut av pengene våre. Det andre er at offentlig sektor skal bidra til konkurransedyktig næringsliv. Den konteksten og perspektivet må du ha med deg skal du begynne hos oss. Da vil du få stor variasjon i oppgavene, forteller han. 


Konsulentene i PwC er de som har spisskompetansen. Og det er to typer oppgaver de hjelper kundene med; den ene er strategisk innkjøp og videreutvikling av innkjøpsorganisasjonen. Hvordan er de organisert, hvilke prosesser praktiseres, og hvordan få til digitalisering av innkjøpsprosessen? Den andre oppgaven er store komplekse innkjøp som krever stor tverrfaglighet.


– Når jeg plukker teamet i prosjektene er det er to ting jeg ser etter; hvilke typer problemer og utfordringer som skal løses, og hvordan jeg kan sette sammen tverrfaglige team. Sistnevnte er noe av det viktigste jeg gjør. Jeg må både ha de menneskene som går inn i detaljene, samt de som har omsorgsgenet, som sørger for at alle har det bra. Men først og fremst må det være tverrfaglig. Hvis det er endimensjonalt fungerer det ikke, sier Roger.


“Build trust in society and solve important problems”. PwCs formål er noe som motiverer ham. Å levere gode samfunnsnyttige tjenester er driveren. Og han har en rekke tunge omstillinger bak seg. 


Roger var med på store transformasjons-og kostnadskutt prosjekter i Telenor for å forbedre selskapet for konkurranse og frigjøre kapital til sin store mobilsatsning; til å restrukturere  Avinor som skulle drifte 48 kommersielle flyplasser i Norge; og ikke minst, han var var rådgiver de første årene i etableringen av NAV. Roger har bidratt til store og små omstillinger i mange sektorer som for eksempel  forsvar, kultur, arbeid-og sosial, justis, samferdsel og kommunal. Det er det som er interessant med offentlig sektor. Du kan bidra på mange viktige samfunnsarenaer.


Vil du bli en del av PwC?

Se ledige stillinger

Vil du bli en del av PwC?

Se ledige stillinger

Vil du bli en del av PwC?

Se ledige stillinger

– Jeg har jobbet med mange ulike sektorer og har hele tiden fått spennende utfordringer, sier han. 


Familiefaren til tre er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo, har en MBA i Strategy Execution fra Norges Handelshøyskole – og da han tok verneplikten etter endt utdannelse åpnet døren seg til konsulent-verden. 


– Jeg kom inn i et prosjekt som innebar å endre styringsformen til Forsvaret. Det var et konsulentselskap som bistod og da jeg så hvordan de jobbet, tenkte jeg “dette var jo veldig gøy”, forteller Roger. 


Han hadde egentlig bestemt seg. Han skulle jobbe med offentlig sektor innenfra og være med å gjøre videreutvikle offentlige tjenester, men som delaktig i prosjektet i Forsvaret endret alt seg.

– Jeg fikk flere tilbud fra konsulentselskaper men valgte PwC av den enkle grunn; det var et selskap som var i sterk vekst, og jeg ville få mye ansvar tidlig. Det å få tillit og løse komplekse problemstillinger i offentlig sektor, traff hjertet mitt. 


Roger er et ja-mennesket. Han sier svært sjeldent nei til en oppgave, og spør alltid seg selv “hva kan jeg lære av dette?”. Det er denne mentaliteten og nysgjerrigheten som har fått ham hit han er i dag. 


Han har en solid karriere bak seg. Som 33 åring var han administrerende direktør i et børsnotert selskap, har hatt ledende roller i IBM og EY – og vært i PwC i to perioder. Den første i seks år, før han kom tilbake i 2007. Og siden har han blitt. Som han sier, han er en “PwC-gutt”. 


Men hvordan er det å lede store omstillingsprosesser? 


– Leder du omstilling i offentlig sektor er det viktig å involvere alle de dyktige medarbeiderne og lederne hos oppdragsgiver. Organisasjonen må forstå hvorfor de skal endre seg og at selve organiseringen kun er et middel for å løse samfunnsnyttige formål. Man må ha samfunnsoppdraget og brukeren i fokus – hvem er det vi jobber for? 


Offentlig sektor kommer til å ha store utfordringer det neste tiåret. Eldrebølgen gjør at vi får mindre skatteinntekter og vesentlig økt pensjons- og helseutgifter. I tillegg kommer vi til å ha lavere inntekter fra olje og gass. Det er en kontekst og forståelse som er viktig å ha med seg.


– Vi har et lovverk som styrer hvordan vi jobber med anskaffelser, og det må man selvsagt kunne, men det viktigste er å forstå hvordan vi bruker midlene på best mulig måte fremover. Det holder ikke å bare kunne reglene.

Det er noe helt eget ved mannen som leder den offentlige satsningen i PwC – karisma og nysgjerrighet! Og sistnevnte anser han som et viktig kriterium når man jobber med omstillingsprosjekter i offentlig sektor. 


– Du må være nysgjerrig, ha evnen til å engasjere og være strukturert. Du må vise kunden en vei – ikke nødvendigvis akkurat i detalj hvordan du går, men de store stegene de skal gjennom. Og sist men ikke minst, du må være flink med mennesker. 


Roger er brennende opptatt av mennesker og endring. Han ser nå etter flere nysgjerrige kollegaer som ønsker å gjøre samfunnet litt bedre, og som er klar til å løpe maraton i offentlig sektor sammen med dyktige konsulenter i PwC Consulting.


– PwC er en fantastisk karriereplattform. Enten du ønsker topplederjobb, en spiss fagkarriere eller om du ønsker å lede en stor omstilling – enten i offentlig eller privat sektor. Erfaringen man opparbeider seg på tvers av kunder gir verdifulle perspektiver, sier han.

I PwC er de opptatt av involvering av kunden. De jobber alltid skulder-mot-skulder i team. Det er den primære arbeidsformen. De deler alt – metodikk og verktøy. Og når de skal finne løsning på en utfordring så skal løsningen være helt opplagt for alle når prosessen er ferdig. 


– Det ene er kulturen og de menneskene du jobber sammen med – som er fantastisk bra! Alle vil deg vel og du blir løftet frem. Også er det et veldig stort rom for individuell frihet. Kommer du med gode ideer så får du gjennomføre og prøve. 


Er du på jakt etter nye utfordringer? 


PwC ser etter deg som har konsulentbakgrunn, som har jobbet i en større innkjøpsorganisasjon i offentlig sektor, men nå ønsker å komme tilbake til konsulenthverdagen. Du har med deg det beste av to verdener og vet hva det vil si å være konsulent/ rådgiver, samtidig som du har jobbet i linjen; som mellomleder eller innkjøpsleder og vet hvor vanskelig det er å gjennomføre endringer. Er dette deg? Vil du bli en del av PwC?

Se ledige stillinger

Vil du bli en del av PwC?

Se ledige stillinger

Vil du bli en del av PwC?

Se ledige stillinger